alfacipo.hu
+

Vásárlói Tájékoztató az Alföldi Cipő termékeire

Használati-kezelési útmutató

Kedves Vásárlónk!

Köszönjük, hogy termékünket választotta! Annak érdekében, hogy választásának előnyeit minél tovább élvezhesse, kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a kezelési tájékoztatót. Az útmutatóban a vásárolt cipő használatához, karbantartásához, tárolásához és tisztításához, valamint az Ön fogyasztói jogainak érvényesítéséhez szükséges információkat foglaltuk össze, az alábbiak szerint:

 

1. Lábbelik csoportosítása
2. A lábbeli fő alkotórészei és ezek jelölése
3. Lábbelik anyaga és ennek jelölése
4. Lábbelik tisztítása, ápolása
5. Használat és tárolás
6. Szavatosság
7. Származási hely
8. A forgalmazó adatai

 

1. Lábbelik csoportosítása: A lábbelik többféle szempont alapján csoportosíthatók, az egyik legalapvetőbb szempont a viselés rendszeressége. Ez alapján elkülöníthetők rendszeres viseletű és alkalomszerű viseletű cipőkre. A rendszeres viseletű cipőket (vagyis az adott időjárási feltételek és hordási körülmények között rendszeres tartós viselésre alkalmas lábbeliket) tovább csoportosíthatjuk:

Tavaszi-őszi: olyan lábbelik, amelyek a téli időjárási feltételek kivételével, főként a tavaszi és az őszi időszakban rendszeres, tartós viseletre alkalmasak.
Nyári: csak száraz nyári időben ajánlott hordásuk. Anyagösszetétele és szerkezete lehetővé teszi a láb fokozott szellőzését.
Téli: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetétele és szerkezete lehetővé teszi a lábnak a téli időjárási feltételek hatásával szembeni védelmét, s a téli időszakban rendszeres, tartós viseletre alkalmasak.
Az alkalomszerű viseletű cipők hordása rövid időre korlátozódik, így a kialakításuk nem teszi őket alkalmassá mindennapi viseletre. Ezeket rövid időszakokra, kíméletesen használjuk.
Alkalmi lábbeli: elsősorban anyagösszetételük miatt nem bírják az erősebb és huzamosabb idejű igénybevételt, ezért rövid időszakokra, kíméletesen használjuk, ne egész napra. Főleg divat- és tetszetősségi követelményeknek felelnek meg.
Szabadidő lábbeli: rövid idejű szabadidős tevékenységekre (séta, kocogás, kerékpározás stb.) készültek, folyamatos hordásuk nem javasolt! Sportos kivitelű lábbelik, nem kifejezetten sportcipők.
Csizma (hótaposó): hóban vagy száraz hideg időben használjuk, nem alkalmas esőben, sárban, szilárd burkolatú úton való hosszabb idejű viselésre, mert beázhat, (kivéve azok a csizmák, amelyek bokavonalig egybe fröccsöntött résszel készülnek), illetve idő előtt elkophat. Esőcsizma: téli időjárási feltételek kivételével viselhető, nedvesség ellen fokozott védelmet biztosító lábbelik.
Extra divat: ezek a modellek sérülékenyebbek az átlagnál, hordásuk körültekintő figyelmet igényel.
A rendszeres viseletű cipők viseléskor mindenképpen javasoljuk figyelembe venni a bőrcipőkre vonatkozó sajátosságokat.

 

2. A lábbeli fő alkotórészei és ezek jelölése: A lábbeli piktogramok (a pár egyik darabjának talpára ragasztva, vagy a cipő belsejébe, esetleg a cipzárt belülről védő szegélyre nyomtatva) jelölik a lábbeli anyagát. Az alábbiakban, a címkék magyarázata következik. Kérjük, hogy a tisztításnál, ápolásnál feltétlen vegye figyelembe az egyes alkotórészekre, anyagokra vonatkozó információkat!
Szöveges megnevezés:
Felsőrész: a lábbeli talphoz rögzített külső alkotórésze Bélés és fedőtalpbélés: a lábbeli belsejét alkotó felsőrész bélés és fedőtalpbélés.
Járótalp: a lábbeli felsőrészhez rögzített, koptató hatásnak kitett alsó része

 

3. Lábbelik anyaga és ennek jelölése:
A Bőr, amely lehet szőrös vagy szőrzetmentes. A készbőr készülhet cserzés előtt vagy után rétegekre hasítással is, de ha a cserzett bőrt mechanikai vagy kémiai úton apró darabokra, rostokra vagy porrá bontanak, és ezekből utólag, kötőanyaggal vagy, anélkül lemezt készítenek, az nem minősül bőrnek. A bőr természetes rostszerkezete egy idő után átázhat, éppen ezért ezek a cipők nem vízállóak.
Természetes és szintetikus textíliák: Textíliák és hasonló termékek, amelyek a textíliák nyersanyag-összetételének megadásáról szóló rendelet hatálya alá tartoznak.
A talp anyaga lehet: Bőr: főleg alkalmi lábbelikhez használják; általában hamar elkopik, a vizet könnyen felszívja, és nedvesen csúszik. Ennek megelőzésére javasoljuk, hogy vékony gumiréteget tetessenek a sokat hordandó bőrtalpra. Műanyag: a legkülönbözőbb anyagokból készülnek, így különböző súlyúak és különböző kopásállóságúak (néhány példa: TPR gumi, PVC, krepp gumi, EVA, poliuretán stb.)

 

4. A lábbeli tisztítása, ápolása: A cipőket folyamatosan külső hatások érik (nedvesség, kosz, só). Megfelelő tisztítással a kinézetüket, állagukat is óvni tudjuk. Ennek érdekében az alábbi többlépcsős folyamatot javasoljuk:
Tisztítás és szárítás: az alapvető szabály, amit követni kell, hogy a nedves cipőt szárítsuk ki. (Legegyszerűbb, ha a bőrcipő elázását próbáljuk megelőzni. Különösen télen, a felsózott útról a cipőre kerülő sós víz nagyon károsítja a bőrcipőt!). A nedves cipőt töröljük át egy száraz ronggyal, a sarat pedig sárkefével távolítsuk el. Szobahőmérsékleten szárítsuk, lehetőség szerint távol a radiátortól vagy hősugárzótól, mert a gyors száradás repedéseket okozhat a bőrön. Szárítás előtt távolítsuk el a cipőfűzőket, és tömjük ki a cipőt papírral, hogy megőrizzék formájukat.
Sose mossuk a bőrcipőt, mivel ezzel megfosztjuk rugalmasságától, és repedések keletkezhetnek benne. A külső tisztítás és szárítás elegendő alapozást nyújt a következő ápolási fázisokhoz:
Fényezés és állagmegőrzés: ha a cipő tiszta és száraz, elegendő lehet egy puha kefével átdörzsölni. Ezen kívül időről időre szükséges megfelelő védőanyagot/krémet rákenni – de csak akkor, ha az előző réteg már lekopott. Jó időjárási viszonyok között elegendő kéthetente kezelni a gyakran hordott cipőt. Rossz időjárási viszonyok között minden alkalommal, amikor nedvesség éri a cipőt, vagy elkoszolódik.
A bőr típusának megfelelő kezelési módot kell választani. Nemcsak a cipő felsőrészét, hanem a sarkát és a belsejét is kezelni kell. Megfelelő kezeléssel ellenállóbbá tehetjük a cipőt a külső hatásokkal szemben, de teljesen sosem küszöbölhetjük ki ezek károsító hatásait, melyek sajnos eredményezhetik a bőr foltokban történő elszíneződését. Ne használjunk önfényező cipőápolót, mert ezek kiszárítják a bőrt, és az idővel elveszíti természetes fényét és színét.
Tisztítási, ápolási sajátosságok a cipő anyagának megfelelően:
Bőrfényezéshez, állagmegőrzéshez megfelelő színű cipőkrémmel kenjük be (ez lehet a bőrrel azonos színű vagy színtelen cipőkrém). Egyenletesen oszlassuk el a krémet, és hagyjuk 10 percig száradni, beszívódni. Utána száraz ronggyal vagy puha kefével fényesítsük a cipőt. (Amennyiben még szemmel láthatóan hat az előző tisztításkor felkent krémréteg, elég kefével fényesíteni.)
Jelentős mennyiségű só eltávolítása a cipőről: nedvesítsük be a cipőt melegvízbe merített ruhával. Hogy minél több vizet szívjon magába, borítsuk le a cipőt a nedves ruhával, fóliázzuk le és hagyjuk így pár órára. A só így eltűnik, vagy legalábbis elhalványul.
Utána mindenképpen szárítsuk meg a cipőt szobahőmérsékleten, papírral kitömve! Kisebb mennyiségű sót elég lehet nedves ronggyal letörölni.
Nubuk, velúr bőr: e bőrfajtára jobban kell vigyázni, rendszeres ápolást igényel. Speciális kefével távolítsuk el a koszt. Erősebb szennyeződést speciális bőrradírral tüntethet el). A kifényesedett felületeket velúrkefével lehet felújítani (cipőre-, nem arcra valóval, csak egy irányba húzza a kefét a bőrön). Ne használjunk cipőkrémet, csakis speciális tisztító és színfelújító szereket.
Lakkbőr: nedves ruhával távolítsuk el a szennyeződéseket, és cipőkrém helyett lakkzselét használjunk, majd újra töröljük át, száraz ronggyal.
Egyéb bőr: puha ruhával, puhaszőrű kefével, szükség esetén sárkefével tisztítsuk le a szennyeződéseket. A tiszta felületre a bőrrel azonos színű vagy színtelen cipőkrémet kenjünk fel vékonyan. Néhány perc elteltével fényesítsük ki a felületet.
Textil: puha kefével vagy nedves ruhával tisztítsuk. Talp tisztítása: Bőr: sárkefével a szennyeződések eltávolíthatóak. Alkalmanként megfelelő színű bőrápolóval is kenjük át.
Műtalp és gumitalp: vizes lemosással tisztítható, ügyelve, hogy a felsőrészt ne szennyezzük össze!

 

5. Használat és tárolás: A bőr egész napi viseléskor viszonylag nagy mennyiségű nedvességet szív fel, és legalább 24 óra kell, hogy kiszáradjon. Éppen ezért nem tanácsos ugyanazt a cipőt, két egymást követő napon hordani.
Használat után mindig sámfázza ki a cipőt, vagy tömje ki papírral, hogy a hajlási ráncok kisimuljanak. A bőrcipőn ezek az úgynevezett járóráncok az első használatkor megjelennek, ez természetes jelenség, csak kivételes esetben utal (hat) minőségi problémára. A sámfázás, kitömés azért is nagyon fontos, mert így a ráncok ellenére hosszú távon megőrizhető a cipő állaga.
Ha hosszabb ideig nem hordjuk a cipőt, tisztítsuk meg, ápoljuk megfelelő cipőápoló használatával, tömjük ki papírral és tegyük el. Tárolja a cipőt száraz helyen.
A fűzős lábbelit csak befűzve és bekötve hordja, ellenkező esetben a láb dörzsölő igénybevétele miatt a belső felület idő előtt elkophat. A fűzős lábbelit teljesen kifűzött állapotában, a csatost teljesen kicsatolva, a zipzárast tökéletesen lehúzott zipzárral, cipőkanál segítségével vegyük fel és le.
A lábbelit óvja az éles, hegyes tárgyaktól. Az ütközés, karcolás, súrlódás maradandó nyomot hagyhat a felületén, melynek következtében a szavatossági igény nem érvényesíthető. Autóvezetéskor lehetőség szerint használjunk váltócipőt – ugyanis a pedálhasználatból adódóan a gumiszőnyeg és a cipő érintkezésénél a cipő már egy alkalom után is elszíneződhet, sérülhet! Ne várja meg, míg a lábbelije sarka vagy talpa teljesen elkopik – időben célszerű megjavíttatni. A fentiek be nem tartása esetén a cipő károsodhat, az ebből eredő hibákért sajnos nem tudunk felelősséget vállalni.

 

6. Szavatossággal kapcsolatos információk:
Amennyiben minőségi kifogása merülne fel, azt megpróbáljuk mielőbb orvosolni – kérjük, forduljon hozzánk bizalommal, és lépjen velünk kapcsolatba az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Az esetleges problémák kezelésére az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

1. Elállási jog: a termék átvételétől számított 14 napon belül, indoklás nélkül, kizárólag használatba nem vett lábbeli esetén (ennek részletei az ÁSZF-ben találhatók).

2. Csere: amennyiben a méret nem megfelelő, igyekszünk cserét biztosítani, 14 napon belül visszaküldhető és kicseréljük. Felhívjuk figyelmét, hogy a visszaküldés költsége a vásárlót terheli. Tekintettel a korlátozott készletre, ezt nem minden esetben tudjuk megoldani. Ilyenkor a Vásárlóval való egyeztetés alapján oldjuk meg a helyzetet, az alábbi lehetőségek közül választhat: levásárlás más termékre vagy ajándékutalványra, illetve a pénz visszafizetése. Méretprobléma miatti cserére csak abban az esetben van lehetőség, ha a terméket még nem viselte, tehát az teljesen új állapotban van.
A www.alföldicipő.hu honlapján elérhető termékekre a Ptk. szerinti termék- és kellékszavatossági feltételek vonatkoznak.
Szavatossági igény érvényesítésének együttes feltételei: két éven belüli vásárlás a vásárlásról szóló számla, blokk megléte. Ha a lábbelijén rejtett hibából eredően a legkisebb hibát is észleli, ne használja tovább, és az észlelt problémát azonnal jelezze nekünk írásban.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a szavatossági jogok elvesztésével járnak az alábbiak:
- nem rendeltetésszerű használat
- a szakszerű tisztítás, ápolás hiánya
- a felfedezett hiba (rejtett anyag vagy gyártás) nem azonnali jelentése
- sérülés vagy erőszakos behatás, rongálás
- házilagos javítás

Bízunk benne, hogy a helyes használattal és gondos ápolással sokáig öröme lesz az újonnan vásárolt lábbelijében!

 

7. Származási hely: Magyarország

 

8. Gyártó és Forgalmazó: Alföldi Cipőkészítő Kkt 1093 Budapest Vámház Körút. 7

 

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: 061 218 7893
www.alföldicipő.hu
www.magyarcipő.hu

Köszönjük, hogy nálunk vásárolt!

 

ALFA SHOCKING SHOES®

+